Soja prihaja iz Mandžurije, človek pa jo za prehrano uporablja že več kot 5000 let. V Evropi se je soja prvič pojavila leta 1740 v Botaničnem vrtu v Parizu. Pri nas sojo poznajo od leta 1910, kot poljščino pa so jo začeli pridelovati na manjših površinah od 1924. Soja je enoletnica s stroki, v katerih sta od dve do pet okroglih zrn rumene, rumeno zelene ali rjave barve. Zrno vsebuje od 36 do 40 odstotkov proteinov, od 15 do 23 odstotkov olj, približno 34 odstotkov ogljikovih hidratov, od 3 do 6 odstotkov mineralnih snovi (kalcij, fosfor, magnezij, železo ...) in vitaminov (B, E in drugi).
Menopavza in hormonsko neravnovesje
Po raziskavi o vplivu soje na menopavzo velja, da so med Japonkami, ki uživajo veliko soje, težave v menopavzi zelo redke. Izsledki raziskave v Bologni kažejo, da so ženske v menopavzi, ki so tri mesece uživale po 60 g sojinih beljakovin na dan, imele manj vročinskih oblivov in so se ponoči manj znojile. Izoflavoni blažijo posledice znižanja naravne ravni estrogena.
Rakava obolenja
Raziskave kažejo, da imajo številne sestavine soje antikancerogeni učinek. Soja vsebuje inhibitorje proteaze, fitosterole, saponine, karbolno kislino, fitinsko kislino in izoflavone. Soja je prehranski vir izoflavonov, še posebej genisteina in daidzeina. Ti dve vrsti izoflavonov v telesu delujeta kot šibek estrogen, saj se lahko kosata z močnejšimi naravnimi oblikami estrogena, in tako pomagata preprečevati tiste vrste raka, ki so povezane s hormoni; na primer rak dojk in prostate. Izoflavoni se vežejo na tiste dele celičnih membran, na katere bi se drugače naselili hormoni, ki lahko povzročijo rast tumorjev. Poleg tega, da zavira dejavnost močnih naravnih hormonov, lahko genistein ovira tudi dejavnost encimov, ki pospešujejo nastajanje krvnih strdkov in tumorjev.
Vsrkavanje kalcija v telo
Delovanje fitoestrogenov je povezano tudi z boljšim vsrkavanjem kalcija v telesu. Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Illinoisu (ZDA), je pokazala, da je uživanje 40 g sojinih beljakovin na dan v šestih mesecih znatno okrepilo količino in gostoto mineralov v hrbtenici.
Odličen nadomestek mlečnih izdelkov ob težavah s prebavljanjem laktoze
Številni ljudje imajo težave pri prebavljanju laktoze – glavne vrste sladkorja v mlečnih izdelkih. Pri ljudeh, ki trpijo za laktozno intoleranco, se po zaužitju mlečnih izdelkov, posebno pa še mleka, pojavi diareja in bolečine v trebuhu. Na srečo pa soja tem ljudem omogoča, da brez težav uživajo kalcij in beljakovine, ki jih telo potrebuje.
Zaradi množičnih javnih nagovorov o ogromnih zaslužkih na račun proizvodnje gensko spremenjene soje, je zavladalo nezaupanje in strah pred sojo. V skupni svetovni proizvodnji je leta 2003 gensko spremenjena soja predstavljala več kot 55 odstotkov. Genska tehnologija se je razširila na koruzo, riž, bombaž, paradižnike in ogrščico, v manjši meri pa tudi na dolgo vrsto drugih rastlin.
Pomisleki glede soje
Samo izdelki z ekološkim certifikatom v celoti zagotavljajo, da je izdelek kontroliran, od semena in vhodnih surovin do vseh uporabljenih dodatkov in postopkov.
V zadnjem času so se kontrole soje zelo poostrile. Kontrolirajo vse pošiljke, ki prihajajo v Slovenijo, potem še izdelke, ki iz nje nastajajo, jemljejo tudi redne vzorce živil s polic in hladilnikov. Dosedanji testi kažejo dobre rezultate.
Soja ima v primerjavi z drugimi stročnicami zelo malo ogljikovih hidratov. V suhih zrnih jih je največ 12 % (brez celuloze) v obliki sladkorja, škroba in polisaharidov, v sveži soji pa še enkrat manj, a še te organizem slabo izkoristi. Soja vsebuje kar precej maščobe, in sicer kar 18 %, kar je enkrat več kot sir, desetkrat več kot pšenica in petkrat toliko kot mleko. V njej prevladujejo življenjsko pomembne polinenasičene maščobne kisline, ki sodelujejo pri nastanku nekaterih tkivnih hormonov in vplivajo na znižanje krvnega holesterola. Razmerje med nasičenimi in nenasičenimi maščobami znaša 1:8.
Zaradi katerih hranilnih snovi je soja tako nepogrešljiva
Soja vsebuje tudi številne mineralne snovi in vitamine. Ima sedemkrat več mineralov kot mleko in petkrat več kot meso. Vsebuje kalij, magnezij, selen in vitamine A, B1, B2, B6 in E, sveža soja in sojini kalčki pa tudi vitamin C.
"Eliksir mladosti"
Zaradi vsebnosti lecitina, lahko sojo poimenujemo tudi "eliksir mladosti". Ta lipid, ki vsebuje veliko fosforja, je v vseh organih, zlasti v jetrih in živčevju. V organizmu razpršuje in odstranjuje maščobo ter holesterol. V zdravstvu ga uporabljajo za zdravljenje nekaterih kožnih in živčnih bolezni ter kot sredstvo proti apnenju žil. Včasih so ga pridobivali iz jajčnih rumenjakov, sedaj pa iz soje.
Sojine beljakovine tudi za športnike, nosečnice in diabetike
Sojine beljakovine so zelo kvalitetne, lahko prebavljive in podobne živalskim beljakovinam. Prav zaradi tega si soja zasluži ime "rastlinsko meso".
Za pravilen razvoj otrok, prehrano športnikov in rekreativcev ter nosečnic ter vseh, ki imajo povečane telesne napore ali okrevajo po poškodbah ali bolezni, strokovnjaki za prehrano priporočajo sojo. Soja je posebno koristna v prehrani diabetikov, saj zagotavlja dovolj kalorij in proteinov, toda tudi med prehajanjem skozi črevesje omogoča manjšo absorpcijo ogljikovih hidratov.